Nu börjar det grönska!

 Runt knuten där vi bor finns en träddunge som tillhör Kristianstad kommun. När staden fyllde 400 år fick jag en idé som vi förverkligade.

Vi fick låna den av kommunen (nyttjanderätt). Vad gör man då? Jo en liten bit vildhet att smycka med tillhörande aha-upplevelser för barn i alla åldrar och vuxna med barnasinnet kvar.

På lagom avstånd ser man Sveriges lägsta punkt från dungen (ca 2.40 under havsnivå, som inte är grävd). Det hjälper till för klimatutjämning.

En trädgårdsmästare använde dungen (till vår glädje) att kasta ut överblivna lökar för 30 år sedan. Snödropparna har idag tagit över i olika höjd och form

En lantbrukare använde platsen till att ställa överblivna jordbruksredskap på 50-talet. De står som vackra rostiga skulpturer bland snödropparna.

När träden är på väg att grönska kan de spegla sig i spegelån.

Sommaren 2014 blev till en ettårig regnskog mellan de gamla alarna. Som fick pallettblad, begonia och flitiga lisa vid sina rötter.

En sagoglänta till barnen är ett måste, omgiven av färggranna ettåringar från växtvärlden.

  

I träden vaktar damer i naturmaterial så att allt går rätt till.

Kanske håller de koll på den gamla alen, så att den inte sväljer hela harven som bonden lutade mot trädet för många år sedan!

Nu är det dags att planera årets säsong i dungen. Jag vet aldrig vilka tokiga idéer som dyker upp. Men lite nytt snurrar redan i hjärnkontoret. Eller dungen kanske bara ska få vara den, den är.

Gröna kramar från Inka

4 reaktioner till “Nu börjar det grönska!”

  1. En härlig inblick i denna ljuvligt förtrollande dungen som med hjälp av dina magiskt gröna fingrar och kreativa fantasi oxå skapade en fantastisk oas,att stilla stressade själar i.
    Och för en liten stund var jag där igen, genom dina vackra bilder och inspirerande sätt att skriva .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *